Monday, October 23, 2017

KÄÄRIDEAGA LÕIKAMINE


Kääridega lõikamine on keerukas tegevus ning nõuab erinevaid oskusi.  Lõigates peab laps ühe käega kinni hoidma paberit, teise käega sooritama lõikamise liigutust ( lahti- kinni) ning  samal ajal silmadega jälgima seda teekonda, mida ta kääridega  tahab ette võtta. Lõikamistegevused on olulised heade käeliste oskuste arenguks ( kirjutamine, maalimine, asjade hoidmine nagu näiteks lusikas või kahvel, pükste üles tõmbamine jne) ning silma- ja käe koostöö parendamiseks.

lõikamistegevust õpeta etappiti

KUIDAS LÕIKAMISOSKUST ÕPETADA:

1. Osta lapsele kvaliteetsed käärid ( hästi lõikavad ja ohutuse mõttes ümara otsaga). Hea on kui kääridel on väiksem auk pöidla jaoks ja suurem avaus nimetis- ja keskmise sõrme jaoks; kaks viiimast sõrme jäävad kõverdatult peopessa. Mida väiksem käsi, seda väiksemad käärid.

2. Märgi teibiga pöidla koht, et lapsel oleks teada,  millises augus peab asuma pöial.

3. Juhenda last õige lõikamisliigutuse omandamisel:
Pöial on lõikamisel üleval ( võid joonistada lapse pöidlaküünele naerunäo ja tuletada meelde, et naerunägu vaatab lakke), kääre hoitakse otse ja teise käega liigutatakse paberit. Oluline on juhtida tähelepanu sellele, et küünarnukkid on keha lähedal.

4. Alustage plastiliini ja kõrte tükeldamisest. Kui laps on õige kääride käeshoiu ja lõikamisliigutuse selgeks saanud võib proovida teha sisselõikeid postkaartidesse ja papptaldrikutesse ( pea meeles, et jäika materjali on kergem suunata ja lõigata). Edaspidi saab juba proovida sirgjoonelist lõikamist, kui see selge, siis ringi lõikamist.

5.  Peale mitmekülgset lõikamiskogemust erinevate materjalidega on laps valmis lõikama keerulisi kujundeid ka pehmest paberist ja kangast… Ja mis kõige tähtsam, lõikamine saab üheks tema lemmiktegevustest.

NB! Vasakukäeliste laste jaoks on olemas spetsiaalsed käärid, millega on kergem lõigata. Vasakukäeliste kääridel on paremakäeliste kääridest erinev lihv ja hoova surve ning ka käepide.

No comments:

Post a Comment